NETRADIČNÁ SÚŤAŽ VO VARENÍ TRADIČNÝCH SLOVENSKÝCH JEDÁL v areáli hotela Sipox***
Pozývame všetkých varenia chtivých, ktorí chcú využiť svoje kulinárske umenie a podporiť
uchovanie tradícií vo varení tradičných slovenských jedál, aby sa prihlásili na 2. ročník
Netradičnej súťaže vo varení tradičných slovenských jedál.
Súťaž sa uskutoční 13.8.2022 od 10:00 hod. v areáli hotela Sipox*** , Mlynská 428, 059 38
Štrba. Prihlášky môžete posielať do 11. 8. 2022 do 20:00 hod. na email:
frantiskapatrik @gmail.com
V prihláške uveďte názov súťažného družstva a názov tradičného slovenského jedla, ktoré
budete variť. Bližšie info na tel. č.: 0905 332 364 FB: Hotel Sipox*** Štrba
Varené jedlo musí obsahovať zemiaky a múku – tradičné zložky slovenskej stravy.
Súťažné podmienky:
o počet účastníkov v družstve: minimálne 3,
o prezentácia súťažných družstiev v čase od 8.00 do 9:30 hod.,
o družstvo si určí názov podľa vlastného uváženia,
o družstvá musia mať vlastný kotlík, kotlinu na varenie,
o varí sa na prírodnom ohni,
o družstvo uvarí tradičné slovenské jedlo počas trvania súťaže z vlastných surovín,
varí ľubovoľné množstvo, ktoré môže divákom rozdávať alebo predávať
o pripravovať suroviny na varenie (krájanie cibule, založenie ohňa a pod.) je povolené až
po oficiálnom vyhlásení súťaže. Do tejto doby si môže družstvo pripraviť len stanovište.
o varenie súťažného jedla bude v čase od 10:00 do 12:30 hod.
Súťažné družstvo si musí priniesť:
o kotlinu, kotlík…
o kuchynské pomôcky (varecha, nože, doska na krájanie, misky, hrnce…),
o koreniny a ingrediencie podľa vlastnej vôle,
o slnečník alebo malý prístrešok proti slnku alebo dažďu (nie je podmienkou),
o nádobu na pitnú vodu,
o chlieb, ak bude súťažné družstvo variť jedlo, ktoré sa podáva s chlebom.
Organizátor pre súťažné družstvá zabezpečí:
o 1kg polohrubá múka,
o 1 kg surových zemiakov,
o pitná voda,
o 1 stôl,
o drevo na podkladanie,
o jednorazové taniere a príbor
o keramické taniere pre navarené jedlo, ktoré pôjde na ohodnotenie porote.
Hodnotiaca porota:
– zloženie poroty bude oznámené pred začiatkom súťaže,
– porota bude hodnotiť celkový vzhľad, vôňu, chuť, kvalitu a konzistenciu jedla,
– súťažné družstvo odovzdá tanier so súťažnou vzorkou uvareného tradičného
slovenského jedla porote v čase od 12:30 do 13:00 hod.,
– vzorky jedla budú hodnotené anonymne,
– súťažné družstvo odovzdá porote aj opis uvareného jedla, regiónu z ktorého jedlo
pochádza. Forma opisu jedla je ľubovoľná a fantázii sa medze nekladú /napr. formou
básne…/.
Organizátori zabezpečili kultúrny program, bohatú tombolu pre všetkých, legovňu ( lego
skladačky) a skákací hrad pre deti.
Od všetkých súťažiacich budú organizátori vyžadovať súťaženie v zmysle FAIR PLAY.